marți, 30 septembrie 2008

Fiinte imaginare. Centaurul



Centaurul e cea mai armonioasa fiinta din zoologia fantastica. Metamorfozele lui Ovidiu spun ca e "biform", dar nimic nu-i mai usor decat sa uiti ca-i metis si sa crezi ca, alaturi de arhietipul calului si-al omului, in lumea platonica a formelor exista si cel al Centaurului. Au trebuit sa treaca veacuri ca sa ii descoperim arhietipul; statuile primitive si arhaice infatiseaza nudul unui barbat, caruia ii e adaugata fara indemanare crupa unui cal. Pe frontonul apusean al Templului lui Zeus din Olimpia, Centaurii au deja labe de cal; torsul omenesc zvacneste chiar de unde ar trebui sa porneasca grumazul animalului.


Ixion, regele Tesaliei, si un nor caruia Zeus i-a dat forma Herei, au zamislit Centaurii; alta legenda istoriseste ca sunt fii lui Apollo. (S-a spus ca "centaur" deriva din gandharva; in mitologia vedica, Gandharvii sunt zeitati marunte, ce calauzesc caii soarelui). Cum grecii din epoca homerica nu practicau echitatia, se banuieste ca primul nomad pe care l-au vazut li s-a parut a fi una cu propriu-i cal si se argumenteaza ca soldatii lui Pizarro ori ai lui Hernan Cortes au fost si ei centauri pentru amerindieni.


"Unul a cazut de pe cal; si, cum indienii au vazut ca dihania se rupea in doua, fiind siguri ca avea un singur trup, s-au speriat intr-atat, incat au luat-o la goana, stigand catre ai lor ca jivina s-a facut doi, si tare s-au mai minunat; si a fost de mai mare uimirea; ca de n-ar fi fost, e de presupus ca i-ar fi ucis pe totii crestinii", arata o scriere citata de Prescott.


Spre deosebire de indieni, grecii cunosteau, totusi, calul; e demna deci de crezare ipoteza ca Centaurul a fost o inchipuire deliberata, si nu o confuzie datorata nestiintei.


Cea mai populara dintre legendele cu Centauri povesteste cum i-au atacat ei pe lapiti, care ii invitasera la o nunta. Pentru oaspeti vinul era ceva nou; pe la jumatatea ospatului, un centaur beat s-a napustit la mireasa si a provocat,rasturnand mesele, celebra Centauromahie, sculptata de Partenon de Fidias ori de un discipol de al lui si cantata de Ovidiu in cartea a dousprezecea a Metamorfozelor ,care l-a inspirat pe Rubens. biruiti de lapiti, Centaurii au trebuit sa fuga in Tesalia. In alta infruntare, Herakles le-a nimicit stirpea cu lovituri de sageata.


Centaurul simbolizeaza barbaria rustica si furia, dar "cel mai intelept dintre Centauri, Chiron" (Iliada, XI, 832), le-a fost maiestru lui Ahile si lui Esculap, initiindu-i in arta muzicii, vanatorii, razboiului si chiar a medicinii si chirurgiei. Chiron apare mandru intruchipat in cantul al doisprezecelea al Infernului, numit de toti "al Centaurilor"


Pliniu spune ca ar fi vazut un Hipocentaur pastrat in miere, pe care i-l trimisera din Egipt imparatului.


In Banchetul celor sapte intelepti, Plutarh povesteste ghidus ca unul dintre pastorii lui Periandru, despotul Corintului, i-a oferit, intr-o desaga de piele, nou-nascutul unei iepe, adus pe lume cu chip, gat si brate de om, iar restul de cal. Plangea ca un copil, si cu totii au crezut ca nasterea prevestea ceva inspaimantator. inteleptul Tales l-a privit, a ras si i-a zis lui Periandru ca purtarea pastorilor lui era pur si simplu de neingaduit.


In cartea a cincea a poemului (De rerum natura), Lucretiu spune ca Centaurul nu-i cu putinta, deoarece caii ating maturitatea mai devreme decat barbatii, iar la trei ani Centaurul ar fi un cal matur cu un copil care grangureste. Iar calul ar muri cu cincizeci de ani inaintea barbatului.
Jorge Luis Borges-Cartea fiintelor Imaginare